HENGSTENSTATION

Telefoon:
0318–483284

MANEGE

Telefoon:
0318–483933

SOCIAL MEDIA
Image Alt

FNRS wedstrijden

FNRS wedstrijden

Meerdere keren per jaar organiseren wij FNRS wedstrijden voor onze manegeruiters. Wil je meedoen aan een FNRS wedstrijd, dan zijn er enkele dingen die je moet weten.

Als eerst overleg je met je instructrice of je klaar bent om mee te doen aan de proeven. Wanneer je instructrice zegt dat je mee kunt doen, mag je jezelf inschrijven. Inschrijven kan bij de bar ( let op! Telefonisch opgeven is niet mogelijk). Laat je naam noteren; eerste keuze voor paard/pony en vermeld welke F proef je moet rijden.

Nu is het tijd om te gaan oefenen! Met het indelen van de pony’s wordt er rekening gehouden met de keuze voor de wedstrijd.

Eén week voor de wedstrijd datum komt de startlijst op het raam van kantoor te hangen. Check of je gegevens kloppen, en of je op de desbetreffende tijd aanwezig kunt zijn. Op de wedstrijddag zorg je er voor dat je ruim op tijd aanwezig bent. Houdt rekening met eventuele in- of uitloop.

Bij binnenkomst meld je je aan op kantoor. Hier laat je jouw ruiterrijbewijs achter. De instructrice geeft aan hoe laat je naar stal mag. Vanaf de F5 dien je er zelf voor te zorgen dat je pony ingevlochten is.

Bij de inrijbaan moet het rustig zijn. Eén persoon mag mee naar de bak, de anderen mogen jouw rijkunsten bewonderen vanuit het restaurant. Tijdens het losrijden luister je naar de ringmeester. Deze geeft aan of je mag stappen, draven of galopperen. De ringmeester geeft ook aan wanneer je de dressuurring in mag.

Tot F5 wordt er voorgelezen door één van de instructrices of stagiaires. Vanaf F5 dien je zelf een voorlezer te regelen.

Na de proef geef je jouw pony door aan de volgende ruiter, of zorg je ervoor dat de pony netjes na verzorgt wordt op stal. Daarna loop je richting de kantine, hier al de prijsuitreiking zijn.

 

Wanneer heb je de F-proef behaald?

 • Voor F1 en F2 heb je 1 promotiepunt nodig
 • Vanaf F3 t/m F8 heb je 2 promotiepunten nodig
 • Vanaf F9 heb je 3 promotiepunten nodig

Een promotiepunt ontvang je wanneer je (minimaal) 210 punten hebt behaald. Bij de F2,4,6,8,10 en 12 moet er een theorietoets gemaakt worden. Ook deze moet behaald zijn, om over te mogen naar de volgende F.

Moet jij een theorietoets maken? ( Dit is gratis). Geef dit aan bij je aanmelding. Dan mag je de toets maken in het kantoor, op het moment dat jij er klaar voor bent op de wedstrijddag. Alle theorie kun je leren uit het boek ‘Leer paardrijden met plezier’. Dit boek is te koop bij de bar, voor 15 euro. Dit boek is tevens leuk voor ruiters die niet mee doen aan de wedstrijden, maar beter willen paardrijden of het paard beter willen leren begrijpen.

Wat moet je aan tijdens de wedstrijd?

Wedstrijdkleding is niet verplicht, wel kijkt de jury of je netjes gekleed bent. Wat wél verplicht is zijn witte handschoentjes ( wanneer je met handschoentjes rijdt). En lange haren moeten netjes in een vlecht of in een haarnetje.

Wanneer je wel compleet in wedstrijdoutfit wilt, dan wordt dit van je verwacht:

 • (schone) cap
 • witte blouse met een kraagje
 • plastron
 • (zwart) jasje
 • Witte rijbroek
 • Laarzen ( of nette chaps met jophurs)
 • witte handschoenen
 • haren in een haarnetje

Een wit dekje wordt geregeld door de manege.