HENGSTENSTATION

Telefoon:
0318–483284

MANEGE

Telefoon:
0318–483933

SOCIAL MEDIA
Image Alt

De Nieuwe Heuvel

De Nieuwe Heuvel

Wat begon met paarden als bijzaak in het dorpje Overberg, werd door een verhuizing richting het Lunterse boerderijtje en hard werken , een succesvol internationaal paardenbedrijf. 

De samenwerking tussen Familie Folmer en Femke Dijkstra heeft voor dit succes gezorgd.  

 

 

Jan Folmer

 

Jan Folmer, de zoon van Herman en Jans, komt oorspronkelijk uit Overberg. Hier begon het bedrijf van zijn ouders klein. Paarden waren toen slechts nog bijzaak, in hun boerenbedrijf. Dat veranderde wanneer de familie verhuisde naar het plaatsje Lunteren. Het gene wat meeverhuisde waren de paarden en de naam van het huis in Overberg, dit huis had de naam De Nieuwe Heuvel. Deze naam, waar alles is begonnen, is in ere gehouden.

Het kleine witte huisje naast het spoor, waar het gezin ging wonen, staat er nog steeds. Maar inmiddels is het terrein er omheen omgetoverd tot een compleet paardencentrum.

 

 

 

 

 

 

      Femke Dijkstra

Femke Dijkstra komt uit Stroe en is letterlijk aan komen waaien met haar brommer en paard bij de Familie Folmer. Ze is na dit bezoek nooit meer weg gegaan.  De samenwerking tussen de Familie Folmer en Femke bleek -en blijkt nog altijd- een goede zet.

 

Waar de Nieuwe Heuvel nu vooral bekend staat om haar Friezen, was dat vroeger wel anders. Het hengstenstation begon met een zeer gevarieerd assortiment aan paardenrassen. De hengst Baccarat, een volbloed Arabier welke door Femke is aangekocht in Engeland, is zeer belangrijk voor het bedrijf geweest. Door hem kreeg De Nieuwe Heuvel haar ‘gezicht’. Inmiddels komt u het terrein zelfs op rijden via ‘het Baccarat-laantje’. Deze hengst heeft zesduizend merries op natuurlijke wijze gedekt.

 

 

 

 

 

  Femke met Baccarat

 

 

 

 

Wij horen u denken, waar is het omslag punt gekomen dat dit bedrijf vooral zijn ogen ging richten op het Friezen paard. Dat begon met het paard: Bjinse 241. Hier is de liefde voor het Friese paard ontstaan. Het succes in de Friese paarden begon met een nakomeling van Bjinse 241, namelijk Lammert 260. Deze hengst werd in 1978 goedgekeurd als dekhengst.  De Nieuwe Heuvel is zich sindsdien meer gaan specialiseren in het Friese paard.

Lammert 260

Maar zoals Jan Folmer omschrijft, zijn wij nog steeds een liefhebber van alle paardenrassen. Elk paard en elke pony wordt hier zeer gewaardeerd
en daar zullen wij net zoveel passie en aandacht in steken, als in een Fries.  Deze passie leidde onder andere tot een succes op de
Olympische spelen in Rio, 2016.  Hier verscheen ons fokproduct Arlando N.H. , onder Diederik van Silfhout (het neefje van Jan Folmer).
Het Nederlandse team behaalde in Rio de vierde plaats.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                        

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Diederik en Arlando

De werkwijze is door de jaren heen veel aangepast, waar voorheen ’s ochtends de hengst de vrachtwagen op ging, om langs elk adres mee te gaan om natuurlijk te dekken. Blijft de dekhengst nu thuis. Thuis betekent voor de dekhengsten het EU-station wat in 2013 werd gerealiseerd. Door te voldoen aan de laatste eisen voor EU-certificering kan het sperma van alle hengsten worden ingevroren en verstuurd worden over de hele wereld. Om niet meer met de hengst de weg op te hoeven, gaan er nu inseminators op pad met het sperma van de hengst. De inseminator heeft hiervoor een speciale koelkast met rollerbank in de auto, om de kwaliteit van het sperma tijdens het vervoer optimaal te behouden.

 

Hierboven omschrijven we hoe dit bedrijf is ontstaan en is gegroeid. Hierbij hebben we het voornamelijk over de dekkerij. Maar uiteraard beoefenen wij veel meer ‘takken van sport’ . Om succesvol te worden binnen de paardenwereld zijn er ontzettend veel facetten die elkaar versterken. Denk hierbij aan keuringen, rijklaar maken van paarden, merriebegeleiding, wedstrijden maar ook zijn wij een leerplek voor de beginnende ruiter door middel van onze manege.

 

Onder andere door de manege zijn wij een begrip in de omgeving. Mensen komen er graag om hun sport te beoefenen en weten na de les, hun weg naar de kantine te vinden. Dit was al zo toen de manege nog aan de andere kant van het spoor stond.  Het was een pleisterplaats voor jong en oud. Deze gezelligheid is mee verhuist naar onze nieuwe foyer/manege. Hier kunt u heerlijke gerechten kiezen vanuit een uitgebreide menukaart. Tijdens het nuttigen van uw eten en drinken kijkt u uit over onze luxe binnenbaan of kunt u lekker bijkleuren op ons zonnige terras.

 

 

Door de ontwikkelingen in de foyer, de manege (binnenbaan) én het buitenterrein zijn wij de ideale locatie voor het organiseren van (paarden)evenementen. Menig stamboek houdt bij ons zijn keuringen, ledenvergaderingen en overige activiteiten.

 

We zijn inmiddels al meer dan 50 jaar hengstenhouder, in deze periode is één ding altijd hetzelfde gebleven: onze gastvrijheid. Wij vinden het belangrijk dat u zich hier thuis voelt. Wij hopen u snel (weer) te zien!